Passa al contingut principal

3 recomanacions per a sobreviure al confinament amb adolescents


El confinament i l'estat d'alarma provocats pel coronavirus ens obliga a conviure en família, sense quasi sortir de casa les 24 hores del dia, durant com a mínim els propers 15 dies.

Aquesta situació representa tot un repte per a cada unitat familiar, ja que pot alterar la normal convivència quotidiana, especialment si hi ha fills i filles adolescents, com és el cas de les nostres famílies.

Aquests dies a les xarxes socials i a internet trobarem moltes recomanacions, algunes amb un gran sentit de l'humor, sobre com sobreviure a aquesta situació de confinament; des de l'AMPA Xifra volem compartir 3 recomanacions bàsiques, més enllà de les generals de prevenció del coronavirus, que poden contribuir a superar amb nota aquesta inesperada situació!

1. Establir uns nous horaris:
Potser no cal mantenir els mateixos horaris habituals, però sí establir un nou marc horari que contempli els àpats i, sobretot, les hores de son.
També és important preveure la realització de diferents tasques al llarg del dia entre elles, com veurem més endavant, tasques de reforç escolar. Entre aquestes tasques també caldria trobar espai per a fer activitat física, essent creatius en alguns casos, i fins i tot per a fer activitats en família, com cuinar, jugar o mirar sèries i pel·lícules junts.
És important destinar temps a les responsabilitats, així com a les diversions i a l'entreteniment.

2. Respectar la seva intimitat:

En un dia normal són moltes les hores que no compartim amb els nostres fills i filles, les que coincideixen amb la nostra jornada laboral, i amb el seu horari escolar. Podem afegir-hi també les hores de les activitats extraescolars, i les que nosaltres dediquem a altres activitats...
En moltes d'aquestes hores que no compartim els nostres fills i filles es troben amb les seves amistats bé al mateix institut, bé en les activitats extraescolars o en altres trobades; ara, amb el confinament i les restriccions pel coronavirus, aquestes trobades no les podran fer i, sens dubte, es relacionaran amb les seves amistats a través dels serveis de missatgeria instantània i de les xarxes socials, és a dir, a través del seu telèfon mòbil.
Hem de ser conscients d'aquesta necessitat i, com amb la resta d'activitats, deixar-los espai, i per tant també posar-hi certs límits.

3.- Mantenir l'activitat escolar:
Aquests són dies de confinament, no de vacances escolars, i tot i que l'activitat docent presencial s'ha suspès, és important que els nostres fills i filles segueixin mantenint una certa activitat escolar.
En aquest sentit el professorat de l'institut donarà instruccions precises a l'alumnat per tal que facin tasques docents complementàries i de reforç escolar durant aquests dies de confinament.
Aquestes tasques s'informaran a través del web de l'institut.
D'altra banda també és important que dediquin temps a la lectura, i sempre serà més fàcil que ho facin si nosaltres, els seus adults referents, també ho fem.

Aquest confinament és inèdit tant pels nostres fills i filles com per nosaltres; és una situació nova que ens obliga a compartir moltes hores de convivència dins de casa, degut a les restriccions de l'estat d'alarma. Davant aquesta situació potser no cal refer totes les normes de convivència de la nostra família, però sí adaptar-les mínimament en aquestes circumstàncies, tenint també molt en compte la seva opinió, les seves necessitats i la seva situació.

Aquests dies de confinament també poden esdevenir una bona oportunitat per a créixer i aprendre, totes i tots plegats, en família.

Des de l'AMPA Xifra us donem molts ànims i confiem que, si tothom actua amb responsabilitat seguint les indicacions de prevenció, ben aviat podrem recuperar la normalitat.

Comentaris