Proposta de moció en defensa dels estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà
Presentada conjuntament per:
- Associació de Pares i mares de l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà (AMPA Xifra)
- Institut Narcís Xifra i Masmitjà
- Associació de veïns del Pont Major - Pont de l'Aigua (AV Pont Major)
Exposició de motius:
L’Institut Narcís Xifra i Masmitjà és un centre educatiu de referència a Girona que ha contribuït de
manera significativa a la formació acadèmica i personal de moltes generacions d’estudiants. Actualment, el centre imparteix estudis d’ESO, batxillerat i cicles formatius, oferint una educació integral i de qualitat a l’alumnat de la ciutat i dels municipis propers.
L’Institut Narcís Xifra i Masmitjà també ha estat un actor clau en la vida educativa i social del barri de Pont Major, col·laborant activament amb la comunitat local, promovent activitats que enforteixen la cohesió social i oferint oportunitats formatives que han beneficiat tant l’alumnat com el conjunt del barri.
Aquests darrers anys l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà s’ha vist directament afectat per diferents decisions del Departament d’Educació que l’han desestabilitzat pel que fa a projecte educatiu, de plantilla i d’opció per a les famílies, especialment arran de l’eliminació progressiva de les línies d’ESO a partir del curs 2023-2024, una decisió que ha afectat directament l’equilibri educatiu del centre, generant una fugida de professorat i suposant una reducció de l’oferta educativa general del centre, alhora que un retrocés en el seu paper com a referent educatiu en el barri, amb el desplaçament de l'alumnat d'ESO de Pont Major a altres instituts de Girona.
L’eliminació progressiva de les línies d’ESO es va justificar, entre altres motius, per la voluntat de convertir l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà en un centre de formació professional integrada, proposta acceptada per la comunitat educativa i defensada, sempre i en tot moment, com a complementària a l’existència i potenciació dels estudis de batxillerat al centre, convertint-lo en un institut de referència d’estudis postobligatoris en l'àmbit de l’educació secundària.
El mes de desembre, el Departament d’Educació ha plantejat una reestructuració que posa en perill la continuïtat dels estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà, ja que, tal com els Serveis Territorials d’Educació van informar les famílies el passat 12 de desembre, la voluntat era iniciar un procés d’eliminació dels estudis de batxillerat, en paral·lel a l’eliminació prevista de l’ESO. Aquesta eliminació dels estudis de batxillerat suposaria una pèrdua irreparable per al territori i un perjudici directe per als estudiants, les famílies i el professorat.
Davant l’anunci de la possible eliminació dels estudis de batxiller, tant l’institut, com les famílies i l’AMPA van mostrar la seva disconformitat, defensant la continuïtat dels estudis de batxiller, no només per a l’alumnat d’ESO encara present al centre, també de cara al futur.
També el govern municipal de l’Ajuntament de Girona es va mostrar en contra de la possible eliminació dels estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà, amb un comunicat en què recordava que a principis de 2023 la Conselleria va decidir transformar l’Institut Narcís Xifra en un centre especialitzat en Formació Professional i mantenint l’oferta de batxillerats professionalitzadors, després de l’eliminació progressiva dels cursos d’ESO.
Finalment, el Departament i la consellera d’Educació van confirmar, en una intervenció al parlament de Catalunya, el 18 de desembre, la continuïtat dels estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà per als pròxims cursos, tot i que sense concretar fins a quina data, ni confirmar oficialment la seva futura convivència amb la catalogació de l'institut com a centre integrat de Formació Professional.
La comunitat educativa de l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà entén i defensa que el projecte de convertir
l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà en un centre integrat de Formació Professional és totalment compatible amb la permanència dels estudis de batxillerat, i que la convivència d’ambdós estudis els reforça i pot generar sinergies positives, potenciant les possibilitats curriculars d’ambdós estudis i millorant l’oferta educativa, enriquint les possibilitats formatives de l’alumnat i reforçant la missió global del centre com a espai d’educació de qualitat i diversitat.
En aquest sentit, de manera unànime, tots els sectors de la comunitat educativa de l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà, reunits en sessió extraordinària de Consell Escolar, amb data 18 de desembre de 2024, van manifestar que opten per mantenir i potenciar els estudis de Batxillerat al centre, remetent-se, el mateix Consell Escolar, als compromisos acordats amb el centre, per part de l’exconseller d’Educació i l’exdirector de Serveis Territorials.
Per això, el Consell Escolar de l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà va fer la petició expressa a les autoritats educatives de Girona i del Departament d'Educació i FP de:
- El compromís de mantenir les dues modalitats que ja es cursen de Batxillerat (de Ciències i Tecnologia; i d’Humanitats i Ciències Socials), amb les adscripcions dels centres de la ciutat de Girona i l’adscripció que ja tenim de l’alumnat de l’institut de Sant Gregori.
- La implantació del Batxillerat en doble titulació amb ensenyaments esportius, pel curs 2025/26, tal com s'hi va comprometre Educació. La justificació d’aquest projecte s’emmarca dins l’oportunitat que actualment es presenta pel centre docent d’esdevenir centre integrat de Formació Professional i referent en l’àmbit sanitari. La possibilitat que obre el Decret 137/2023, de 25 de juliol, dels centres de formació professional integrada, d’acollir fins a un terç dels seus estudis de Batxillerat, du a plantejar aquest projecte que es considera estretament lligat a l’àmbit de la salut.
- Implantació del Batxillerat General i batxillerats professionalitzadors. Es caracteritzen per ser batxillerats més oberts pel que fa a la tria de matèries, ja que en permet escollir de diferents modalitats, i ser cursades en dos o tres cursos escolars. També la possibilitat de cursar-se conjuntament amb matèries de cicles formatius de grau mitjà.
La supressió del batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà, doncs, tindria les següents repercussions negatives:
- Limitació de l’oferta educativa: Reduiria les opcions dels estudiants de la zona, forçant-los a desplaçar-se a altres centres, amb els inconvenients logístics i econòmics que això comporta.
- Impacte sobre la diversitat educativa: L’Institut Narcís Xifra i Masmitjà destaca per la seva oferta educativa diversa i inclusiva, que fomenta la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat.
- Pèrdua d’arrelament comunitari: El centre és un pilar fonamental per al barri i un espai de cohesió social que contribueix al desenvolupament cultural i educatiu de la ciutat.
Acords:
Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Girona l’adopció dels següents acords:
- Manifestar el suport inequívoc a la continuïtat dels estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà de mantenir les dues modalitats que ja es cursen de Batxillerat, d’implementar el Batxillerat en doble titulació amb ensenyaments esportius, pel curs 2025/26 i d’implementar el Batxillerat General i batxillerats professionalitzadors, reconeixent la seva importància estratègica per al sistema educatiu de Girona.
- Instar el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a garantir la permanència del batxillerat en aquest centre de mantenir les dues modalitats que ja es cursen de Batxillerat, d’implementar el Batxillerat en doble titulació amb ensenyaments esportius, pel curs 2025/26 i d’implementar el Batxillerat General i batxillerats professionalitzadors, i a aportar els recursos necessaris per assegurar-ne la qualitat educativa.
- Traslladar aquest acord al Consell Escolar Municipal, a la Direcció dels Serveis Territorials d’Educació a Girona, a la comunitat educativa.
Girona, a divendres 27 de desembre de 2024.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada